sobota, 7 czerwca 2014

Jagodzianki

Mój ulubiony przepis. ;-)




Składniki na ok. 30 bułeczek
-1  kg mąki pszennej
- 2 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 55g drożdży
- 1 mała paczka cukru wanilinowego
- pół szklanki cukru
- 100g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 kwaterki jagód
- 5 łyżek cukru
- 1 żółtko + trochę mleka do posmarowania bułek

Zrobić rozczyn. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka, pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny puch, dodać resztę mleka, zmiksować. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masę jajeczną. Mieszać łyżką stopniowo dodając  masło. Porządnie wyrobić na stolnicy, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Po tym czasie odrywać małe porcję, wypychać je pełną łyżką jagód wymieszanych z cukrem, formować podłużne, lekko spłaszczone bułeczki. Koniecznie pozostawić do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Wtedy delikatnie smarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, piec przez ok. 20-25 min ( po prostu do czasu aż się zarumieną) w temperaturze 150 stopni.          Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz