środa, 16 lipca 2014

Ciasteczka owsiane

Bardzo chrupiące, szybkie ciasteczka, dobre do pokruszenia na spód  sernika :-)



Składniki na ok. 50 ciastek:
- 3,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej wyższego typu, ja użyłam razowej)
- 150g miękkiego masła
- 150g masy kajmakowej
- paczka cukru wanilinowego
-1 łyzeczka proszku do pieczenia
-1  nie pełna łyżeczka sody
- 2 jajka

Masło i masę kajmakową porządnie ubić mikserem, dodać jajka i cukier, ponownie zmiksować. Dodać resztę składników, krótko zagnieść. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować kulki, a następnie spłaszczać je palcami, formując w miarę kształtne koła. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15-16min. Ciasteczka studzić na kratce, przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz