wtorek, 18 lutego 2014

Miodownik

Ciasto uzależniające :-)
Składniki:
Ciasto miodowe:                                                                        
- 4 szklanki mąki
- 250g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki sody
Biała masa:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3 łyżki cukry
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 150g masła w temperaturze pokojowej
Kajmak i orzechy:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego (533g)
- 400g orzechów włoskich bez łupin
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 60g masła

Przygotowanie:
Ciasto:  Wszystkie składniki łączę, krótko zagniatam, a następnie dzielę na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowuję na kształt blaszki (35cm x 25cm) i piekę przez ok. 13.min w temp. 180oC.
Pozostawiam do przestudzenia.
Biała masa: Mleko zagotowuję, dodaję kaszę, cukier i cały czas mieszając, gotuję przez kilka minut, do póki masa nie zgęstnieje. Pozostawiam w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Następnie łączę mikserem  z masłem i aromatem.
Kajmak podgrzewam przez ok 1,5 godz. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód i cukier, podgrzewam przez chwilę, po czym dodaję orzechy.  Smażę na małym ogniu przez ok. 7 min. Przestudzone orzechy przekładam na jeden z surowych blatów miodowych i piekę jak resztę.
Na pierwszy blacie miodowym rozsmarowuję białą masę, dociskam drugą deskę, na której rozprowadzam kajmak, a na nią trzecią deskę z orzechami. Ciasto koniecznie chowam do lodówki  na całą noc (dzięki temu blaty zmiękną pod wpływem kremu i będą o wiele smaczniejsze). Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz