niedziela, 6 października 2013

Beza kawowa z bitą śmietaną i czekoladą

Pyszna, idealnie kawowa, o chrupiącej skórce, i puszystym środku. Świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zalegają w lodówce. :-)


Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: na beze o średnicy 30 cm.
Beza:
- 6 białek
- 325 g cukru 
- 4 łyżki kawy Inki
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu (ja użyłam winnego)
Wierzch:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 35g czekolady
Przygotowanie:
Cukier wsypuję do miseczki, łączę z kawą.  Białka ze szczyptą soli, ubijam na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodaję mieszankę cukrową. Gdy już cały cukier wmiksuję w białka, masa powinna być bardzo gęsta, zachowująca swój stały kształt (jeśli tak nie jest, doradzam zacząć od początku). Do masy dodaje mąkę ziemniaczaną, ocet i ponownie wszystko miksuję. Na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia, ołówkiem zaznaczam koło o średnicy ok.30 cm. Na owe koło przekładam masę bezową, gładząc boki szerszą strona noża. Bezę chowam do piekarnik nagrzanego do 180oC i od razu zmniejszam temperaturę do 150oC. Piekę przez ok .1 godz. 20 min,  pozostawiam do wystygnięcia. 
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, po koniec ubijania dodaję cukier puder. Bezę dekoruję bitą śmietaną, posypuję startą czekoladą. Przechowuję w lodówce.   
                                                                                                 Smacznego:-)

1 komentarz:

  1. Mam akurat całe mnóstwo białek w lodówce, coś trzeba będzie z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń