wtorek, 17 września 2013

Rogaliki drożdżowe z konfiturą różaną

Te rogaliki, to przysmak  mojego dzieciństwa :-) Cały aromat i smak  daje  im pyszna konfitura z róży, którą wprost uwielbiam!  



Składniki:   na ok. 40-50  rogalików
ciasto drożdżowe:
Rozczyn:
- 45g drożdży świeżych
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
Reszta:
- 1 kg mąki pszennej
- 2,5 szklanki ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 100 g roztopionego  masła
- 4/5 szklanki cukru 

- słoiczek konfitury z róży ( można użyć marmolady, ale to nie będzie już ten smak)
- 2 jajko do posmarowania rogalików

Wykonanie:
Przygotowuję rozczyn: w misce w której będę wyrabiała ciasto  kruszę drożdże, dodaję cukier i mleko. Mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.  Łączę mleko z  roztopionym  masłem, żółtkami i cukrem. Do rozczynu, cały czas mieszając,  stopniowo dodaję mąkę, na przemian z mieszanką mleczną. Połączywszy wszystko, wyrabiam ciasto prze ok. 7-10min. Pozostawiam je na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie, ciasto dziele na mniejsze części, z których każdą rozwałkowuję na cienki placek w kształcie koła, z których wycinam trójkąty, a na każde z nich kładę po 2 łyżeczki konfitury. Formuję rogaliki, które układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pozostawiam jeszcze na 15 min, po czym smaruję je rozmąconymi jajkami. Piekę w temp. 170oC, przez 15-18min. 
                                                                            Smacznego :-)

1 komentarz: