niedziela, 18 sierpnia 2013

Drożdżówka ze śliwkami i cynanonem

Jedna z moich ulubionych :-)  Idealne do kawy, na podwieczorek lub na piknik. Pyszne, już lekko jesienne ciacho :-)  Polecam!



drożdżówka : na tortownice o średnicy  28cm
- 35 g drożdży świeżych
- 400ml (2 szklanki) ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 75g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 450g - 500g mąki pszennej
Na wierzch:
- 350g śliwek (bez pestek)
- 3 łyżki cynamonu 
- - kilka łyżek cukru wanilinowego  
Przygotowanie:
Drożdże kruszę w misce, zalewam ciepłym mlekiem, wsypuję po kilka  łyżek mąki i cukru, pozostawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę cukru, żółtka, stopniowo wsypuję mąkę, cały czas mieszając. Pod koniec  dodaję masło i zaczynam zgniatać ciasto, próbując wbić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odgazowuję, przekładam do wysmarowanej masłem tortownicy, zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Śliwki układam na cieście, skórką od ciasta, posypuję cynamonem i cukrem waniliowym. Piekę przez ok 35- 45min w temperaturze 170oC. Podaję posypane cukrem pudrem :-)
                                                                                                  Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz