niedziela, 28 lipca 2013

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Bardzo wakacyjne, proste ciasto z owocami :-) Chyba nie muszę go za wiele zachwalać.Jest po prostu pyszne!


Potrzebujemy: na blaszkę o wymiarach 25 x 35cm
Biszkopt:
- 5 jajek 
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek oleju
- nie pełna szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch :
- 500 ml chłodnej śmietanki kremówki
- 100g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
-  500g owoców 
- 3 garście orzechów (włoskich, lub laskowych)
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie: 
Zaczynam od oddzielenia białek od żółtek. Te ubijam na sztywną piane, powoli dodając cukier. Nadal miksując wrzucam żółtka. Wlewam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia i piekę przez 20 -30 min w temp. 160oC. Po upieczeniu ciasto przekładam na deseczkę do całkowitego wystygnięcia.
 Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i  pozostawiam do wystygnięcia.Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję czekoladę i przestygniętą żelatynę, którą wcześniej rozpuściłam w 3 łyżkach wrzącej wody. Orzech podprażam na suchej patelni, siekam.  Na biszkopcie układam maliny, pozostawiając ok 100g do dekoracji. Rozprowadzam bitą śmietanę, dokładnie pokrywając wierzch i boki biszkoptu.  Układam maliny, posypuję orzechami, gdzieniegdzie wtykając listek męty. Przechowuję w lodówce.                                                                      Smacznego:-)



3 komentarze: