sobota, 13 lipca 2013

Jagodowy sernik na zimno



Uwielbiam jagody :-) Długo szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik... i znalazłam tu. Sernik jest delikatny, nie za słodki i po prostu pyszny. Dzięki dodaniu słonych krakersów do masy, sernik staje się ciekawszy i lepiej czuć słodycz jagód. Polecam!




Potrzebujemy: na tortownice o średnicy 28cm.

Biszkopt:              

- 3jajka

- 3 łyżki cukru

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki mąki

Masa:

- 1litr jagód

- 2 i 1/2  łyżki żelatyny

- 1/2 szklanki cukru

- sok i skórka otarta z 1 cytryny

- mała paczka krakersów

- 300 ml śmietanki kremówki

- 300 ml gęstego jogurtu greckiego

- galaretka owocowa

Przygotowanie:

Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, ubijam ze szczyptą soli na sztywno.  Dodaję cukier, nadal miksując. Do piany wrzucam po żółtku i delikatnie mieszam łyżką. Do miski wlewam olej, wsypuję mąkę, nadal delikatnie mieszając. Ciasto przelewam do tortownicy, wysmarowanej masłem i wkładam do piekarnika o temperaturze 160oC  na 12 min. Pozostawiam do wystudzenia.

Jagody wrzucam do garnuszka, dodaję sok i skórkę z cytryny, wsypuję cukier.

Doprowadzam do zagotowania, a następnie miksuję na gładką masę. Żelatynę rozpuszczam w 4 łyżkach gorącej wody i dodaję do jagód. Pozostawiam do wystygnięcia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno i powoli, łyżka po łyżce, dodaję do schłodzonej masy jagodowej. Następnie do kremu wlewam jogurt grecki, ponownie wszystko mieszam.Do kremu dodaję lekko pokruszone krakersy , a następnie masę wlewam na biszkopt, chowam do lodówki na ok. 1 godz.

W tym czasie galaretkę rozpuszczam w 300ml wrzącej wody i pozostawiam do wystygnięcia. Już lekko ściętą galaretkę nakładam na serniki i pozostawiam na jeszcze 1 godzinę lodówce.                                                                   Smacznego:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz