Uwielbiam
jagody :-) Długo szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik... i znalazłam tu. Sernik jest delikatny, nie za słodki i po prostu pyszny.
Dzięki dodaniu słonych krakersów do masy, sernik staje się ciekawszy i lepiej
czuć słodycz jagód. Polecam!
![]() |
Potrzebujemy: na tortownice o średnicy 28cm.
Biszkopt:
- 3jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
Masa:
- 1litr jagód
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- mała paczka krakersów
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 ml gęstego jogurtu greckiego
- galaretka owocowa
Przygotowanie:
Zaczynam
od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Dodaję cukier, nadal miksując. Do piany wrzucam po żółtku i delikatnie
mieszam łyżką. Do miski wlewam olej, wsypuję mąkę, nadal delikatnie mieszając.
Ciasto przelewam do tortownicy, wysmarowanej masłem i wkładam do piekarnika o
temperaturze 160oC na 12 min. Pozostawiam do wystudzenia.
Jagody
wrzucam do garnuszka, dodaję sok i skórkę z cytryny, wsypuję cukier.
Doprowadzam
do zagotowania, a następnie miksuję na gładką masę. Żelatynę rozpuszczam w 4
łyżkach gorącej wody i dodaję do jagód. Pozostawiam do wystygnięcia.
Schłodzoną
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno i powoli, łyżka po łyżce, dodaję do
schłodzonej masy jagodowej. Następnie do kremu wlewam jogurt grecki, ponownie
wszystko mieszam.Do kremu dodaję lekko pokruszone krakersy , a następnie masę wlewam na biszkopt, chowam do lodówki na ok. 1 godz.
W
tym czasie galaretkę rozpuszczam w 300ml wrzącej wody i pozostawiam do
wystygnięcia. Już lekko ściętą galaretkę nakładam na serniki i pozostawiam na jeszcze
1 godzinę lodówce. Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz