Chlebek ten jest nieziemsko pyszny, a naprawdę szybki i prosty. Bardzo puszysty i lekki, a pachnie... cóż takiego chlebka nie można kupić, trzeba go zrobić:-)
Potrzebujemy:
Rozczyn
- 25g drożdży
- 300ml cieplej wody
- szczyptę cukru
Ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 80g miękkiego masła
- 2 duże ząbki czosnku
- świeże zioła (ja dodałam: rozmaryn,oregano, tymianek)
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania rozczynu. W miseczce rozkruszam drożdże,dodaje cukier i zalewam wodą. Pozostawiam na 10 minut.
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaje sól, posiekane zioła, pokrojony czosnek, wszystko mieszam po czym wlewam rozczyn. Wszystko mieszam, na samym końcu dodaje masło. Cisto wyrabiam i pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formuje zwięzły bochenek, układam go na blasze do pieczenia, skrapiam go wodą i nacinam na środku. Pozostawiam na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wkładam do piekarnika o temperaturze 200oC i piekę przez ok. 50minut. Pozostawiam do przestygnięcia. Zajadam z masłem. Smacznego :-)
Domowy chlebek smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuń