Szybkie w przygotowaniu, a miękkie i puszyste bułeczki to podstawa dobrego śniadania - 100 razy lepsze od kupnych bułek!
Potrzebujemy:
Ciasto
- 750g mąki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdzy
- 80g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
-1 żółtko
Do posypania:
- 1 żółtko
- sezam
Przygotowanie:
Do miski wlewam mleko, kruszę drożdże i dodaję cukier. Mieszam, pozostawiam na 10 min. Następnie do rozczynu dodaję stopniowo resztę składników, cały czas mieszając. Zagniatam i pozostawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dziele na 8 części i z każdej formuję zgrabne bułeczki, które układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiam na 15 min. Po ponownym wyrośnięciu bułki smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję obficie sezamem. Bułeczki wkładam do piekarnika o temperaturze 170oC na 20 min. Pozostawiam do wystygnięcia i zajadam:-) Smacznego
bułeczki wyszły megaśne i fajniusie :)polecam
OdpowiedzUsuńuwielbiam bułeczki własnego wykonania :)
OdpowiedzUsuń