poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciaseczka migdałowe z nutą pomarańczy


Jest to przepis na pyszne, chrupiące ciasteczka z mąki migdałowej o nucie pomarańczy. Są on świetną alternatywą dla zwykłych ciastek. Idealnie sprawdzą się do kawy czy po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni.


Potrzebujemy:

- 300g drobno zmielonych migdałów

- 100g rodzynek

- 250g kaszy manny

- 2 jajka

- 100g cukru pudru

- 100g masła

- skórka otarta z 1 pomarańczy

- szczypta sol

Przygotowanie:

Do miski wsypuję migdały, kaszę manną, cukier,  sól i wszystko mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki i mieszam na jednolitą masę. Miskę wstawiam do lodówki na 30 min.

Z masy  odrywam po kawałeczku ciasta i formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC i piekę 10-15 minut. Przechowuję w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz