czwartek, 25 lipca 2013

Cytrynowa drożdżówka z twarożkiem

Pyszna i miękka, ot idealna drożdżówka. Mocno cytrynowa z pysznym twarożkiem w środku i kokosową kruszonką. Polecam!



Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.pl

Potrzebujemy: na 2 drożdżówki
Ciasto drożdżowe:
Rozczyn
- 40g drożdży świerzych
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
Ciasto:
- 3/4 szklanki kefiru
- 3,5 szklanki mąki
- soki i skórka z 1 cytryny
- 0,5 szklanki cukru
-  3 żółtka
- 75g miękkiego masła
Nadzienie serowe:
- 400g  półtłustego sera
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 75g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
Kruszonka:
- 100g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru 
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Przygotowuję rozczyn: Do miseczki wrzucam drożdże, wlewam mleko, wsypuję cukier. Wszystko mieszam i pozostawiam na 10min. 
Po tym czasie do miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, wbijam żółtka, wlewam kefir i wyrośnięty rozczyn. Mieszam, stopniowo dodając masło. Ciasto wyrabiam, delikatnie podsypując mąką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie serowe dokładnie łącze.
Przygotowuję kruszonkę : wiórki kokosowe  ucieram z masłem i cukrem, przechowuję w lodówce aż do użycia.
Gdy ciasto już wyrosło, dzielę je na dwie części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35 cm.  Na rozwałkowane ciasto przekładam połowę serowego nadzienia i rozsmarowuję na środkowej części, składam w roladę. Boki ciasta chowam po roladę i dokładnie sklejam łączenia. Tak samo postępuję z drugą roladą.  Strucle przekładam do keksówek , wyłożonych  papierem do pieczenia i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na 30min. 
Po tym czasie obie strucle nacinam wzdłuż  nożem, posypuję przygotowaną kruszonką  i piekę w temperaturze 170oC przez ok 45min. Pozostawiam do wystygnięcia.
                                                                                             Smacznego:-)   



2 komentarze: